Elefanter - Massor med information om elefanter
Elefantbetar

Elefantbetar

De långa vackra elefantbetarna är egentligen två framtänder i överkäken. Totalt har elefanter 26 tänder men bara två blir mycket längre än de övriga.

Elefantbetar var länge en mycket eftertraktad handelsvara som användes till mycket prydnadsföremål och praktiska föremål, bland annat biljardbollar. Elefantbetarna betingade ett mycket högt pris och fortfarande pågår tjuvjakt på elefanter eftersom en elefantbete kan motsvara en livslön för många afrikaner.

Handeln med elefantbetar, eller elfenben som de också kallas, är förbjudet internationellt Detta gäller alla handel med elefanter eller elefantdelar om det inte finns tillstånd av de nationella myndigheterna för varje transaktion.

Längsta elefantbetarna

Elefantbetar kan bli upptill 3.5 meter i sällsynta fall.

Elfenben hos afrikanska elefanter

Elfenben hos afrikanska elefanter

Hos den afrikanska elefanten har både hanar och honor synliga elefantbetar. Elefanthanarnas betar brukar vara störreAsiatisks elefanters betar

Hos den asiatiska elefanten syns ofta bara hanarnas betar men honor har betar som inte växt ut så det är synliga. Den asiatiska elefanten har mindre betar än den afrikanska elefanten.

Elefantens tänder

Elefantens tänder

Elefanter har totalt 26 tänder Elefanters fyra stora kindtänder används för att tugga grenar och kvistar. När en tand slitits ned så växer en ny kindtand fram och trycker bort den utslitna.

Elefanten kan byta ut varje kindtand 5 gånger, d.v.s. sex tänder totalt för varje kindtand. När den sista tanden slitits ned som kan inte elefanten tugga längre och dör inom kort på grund av svält. Detta är en ganska vanlig dödsorsak hos äldre elefanter som levt av grova kvistar och grenar.