ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Indisk eller asiatisk elefant?
Elefanter - Massor med information om elefanter












Indisk eller asiatisk elefant

Asiatisk elefant

Den asiatiska elefanten kallas även för indisk elefant men finns i stora delar av Sydostasien.

Antalet vilda asiatiska elefanter är mycket mindre än antalet afrikanska elefanter. Totalt uppskattas det finnas omkring 60.000 vilda asiatiska elefanter.

Populationen av tama asiatiska elefanter är mindre än vilda och uppskattas till omkring 20.000 elefanter. Elefanterna används främst till skogsbruk men även för att rida på.

Arter av asiatiska elefanter

Det finns tre arter av den asiatiska elefanten.

  • Indisk elefant, elephas maximus indicus, - har störst utbredning och finns bland annat i Indien, Thailand, Borneo och Bangladesh
  • Sumatraelefant, elephas maximus sumatranus, finns på Borneo och på Sumatra
  • Lankesisk elefant, elephas maximus maximus, finns främst på Sri Lanka och betar hos dessa elefanter är ovanligt (cirka 10% av hanarna har betar)

Fram till omkring 1900 fanns det också en tredje art av den de afrikanska elefanterna i Nordafrika som hette just, nordafrikansk elefant, loxodonta pharaohensis.

Fakta om
Indisk elefant

Latinskt namnElephas maximus
Engelsk namnElephant
Uppskattad population30 000 vilda
UtbredningAsien så som Indien, Thailand,
Graviditet22 månader
Max ålder86 år
Vikt upp till6000 kg
Höjd330 cm
Maxhastighet48 km/h
FienderMänniskan
Den asiatiska eller indiska elefanten
används för skogsbruk i Indien, Sri Lanka
och Bangladesh.


Utmärkande för den asiatiska elefanten

Indisk elefant

Den asiatiska elefanten skiljer sig från den afrikanska elefanten på många sätt. Bland annat har den asiatiska elefanten en extra tå på varje fot och snabelns utformning längs fram är annorlunda.

Den asiatiska elefanten är faktiskt mer släkt med en mammut än den är släkt med den afrikanska elefanten.