Elefanter - Massor med information om elefanter












Afrikansk elefant

Afrikansk elefant

Den afrikanska elefanten är den största elefanten som finns. Denna elefant finns i två olika arter

  • Skogselefant - loxodonta cyclotis - som är den mindre av de två afrikanska elefanterna
  • Stäppelefant - loxodonta africana - som är det största levande landdjuret

Fram till 1900??? fanns det också en tredje art av den de afrikanska elefanterna i Nordafrika som hette just, nordafrikansk elefant, loxodonta pharaohensis.

Fakta om
Afrikansk elefant

Latinskt namnloxodonta
Engelsk namnElephant
Uppskattad population500 000
UtbredningSödra och östra afrika
Dräktig22 månader
Ålder70 år
Vikt upp till7000 kg
Höjd330 cm
Maxhastighet40 km/h
FienderMänniskan
Den afrikanska elefanten är ett flockdjur och bildar
med hjordar på upp till 500 djur.
Afrikanska elefanter finns främst i
Sydafrika, Moçambique, Zambia, Kenya, Tanzania


Skogselefanten

Skogselefanten är lite mindre än den större stäppelefanten och har vissa signifikanta skillnader men den klassiska afrikanska elefanten som man kan se på savannen. Denna elefant har en del likheten med den indiska elefanten som t.ex. att den har fem tår på framfötterna och fyra tår på bakfötterna.

Stäppelefant - Afrikansk elefant

Stäppelefant - Afrikansk elefant

Stäppelefanten, eller savannelefanten, är världens största elefant och nu levande landdjur. Denna elefant brukar stå modell för den afrikanska elefanten och kan väga upp till 7000 kg. Till skillnad mot den andra elefantarten i Afrika eller Asien har stäppelefanten en tå mindre både fram oc bak.

Totalt har elefanten fyra tår på varje framfot och tre två på bakfötterna.